Atheïsme

Het Atheïsme wordt in Nederland vaak gebruikt in samenhang met een levensvorm gedrag en wan gedragingen van mensen. Wat is Atheïsme ?

Het atheïsme is een soort "niet-geloof". Je gelooft dan in geen enkele god.

Atheïsme verschilt van agnosticisme: het laatste is niet weten of goden bestaan. Je kunt een agnostisch atheïst zijn, dat wil zeggen, je weet niet zeker of er goden bestaan, maar je gelooft er niet in. Sommige atheïsten, die we gnostische atheïsten noemen, geloven niet in een god én denken zeker te kunnen weten dat goden niet bestaan. Volgens veel atheïsten gebruiken gelovigen goden als een manier om dingen te verklaren die we niet op een wetenschappelijke manier kunnen verklaren. Aan de andere kant krijgen atheïsten vaak de kritiek dat ze ook niet kunnen verklaren waar de oerknal vandaan kwam. Ook de atheïstische aanname dat er alles wat nu bestaat afhankelijk is van een groot aantal toevalligheden over een miljarden jaren durende periode, wordt door gelovigen scherp bekritiseerd. De tegenwerping dat in de toekomst alles wetenschappelijk kan worden verklaard, wordt soms ook door gelovigen gebruikt.

De meeste atheïsten zien het leven als zinloos.

Bekende atheïsten in Nederland zijn :

Frans Timmermans , PvdA

Wubbo Ockels , Acteur/Astronaut

Andre Kuipers , Acteur/Astronaut

Wim Kok, PvdA

Femke Halsema, Groen Links

Rob Jetten, D'66

en vele anderen.

Persoonlijk vind ik het nogal zielig hoe deze atheisten hun eigen zinloosheid aan anderen willen overbrengen in onze maatschappij.

Jan Hoekstra, onderzoeker