Johannes Wardenier

Opgenomen in een "gekkenhuis".

Geboren te Overijssel op 1912 en gestorven in 1960. Hij was van eenvoudig komaf en boerenzoon. In Wolvega (Friesland) waren er plannen om een ​​fabriek te bouwen voor zijn brandstof arme motor. Johannes Wardenier werd afgevoerd naar een "gekkenhuis" in Groningen en toen hij weer thuis kwam zijn ouders was zijn uitvinding meegenomen. Door wie? Hoge heren van het Philips en de Bataafse Petroleum Maatschappij concerns .....

In de oorlogsjaren was hij losgekocht bij Philips(Frits Philips)

Philips heeft het idee van de brandstofloze(brandstof arme) motor van Johannes Wardenier uit Steenwijkerwold in 1957 gekocht om het uit de markt te houden. Dat beweert een 88-jarige oud-werknemer van Philips, hoofd ingenieur George Neelen, tegen journalist en schrijver Henk Ymker uit Steenwijk. Ymker sprak de ernstig zieke oud-werknemer jongstleden(05-2019)

Persoonlijk als fan van Johannes geloof ik dit niet want Johannes kon nooit een Octrooi/Patent bekostigen in 1934. Ook zou zijn unieke uitvinding nooit door de raad van Octrooi komen in 1934 of daarna. Die bestond uit....rijks ingenieurs.

De bewijzen voor het bestaan van het genie Johannes Wardenier en de brandstofloze motor stapelen zich op, aldus Henk Ymker. Het bedrijf Philips blijft echter ontkennen. Johannes Wardenier leefde nadat hij door Philips uit een kamp bevrijd was in ‘goede welstand’. Hij zou periodiek een cheque hebben ontvangen die hij dan op het postkantoor inde.

De uitvinding was wereldnieuws in 1934 én een oplossing voor de hoge werkeloosheid in die tijd in de regio, maar eindigde in een drama en mysterie. De motor verdween, evenals de tekeningen en overige bewijzen. Uit de getuigenis blijkt nu dat de motor wel degelijk heeft bestaan én het patent is door Philips aangekocht. 

 

 

 

 

 

Wardenier werd in een klap wereldberoemd (Foto: uit het boek Het Mysterie Wardenier)
Wardenier werd in een klap wereldberoemd (Foto: uit het boek Het Mysterie Wardenier)

 

 

 

Steenwijker Ymker bracht pas geleden een geactualiseerde versie uit van zijn boek het Mysterie Wardenier, fantastisch genie of een geniaal fantast? Dat boek over de uitvinder uit Steenwijkerwold schreef hij in de jaren tachtig maar het ‘drama van de motor’ en de nieuwe verhalen die dat de afgelopen decennia losmaakte, brachten Ymker tot de uitgave van een nieuw boek.

 


Bewijs?
Bij toeval sprak Ymker vorige week donderdag de ernstig zieke oud-werknemer van Philips. Een man uit Norg kent de oud-medewerker van Philips goed en bracht hen met elkaar in contact. De oud-medewerker, ingenieur George Neelen, was projectleider bij Philips en werkte aan de ontwikkeling van de Stirlingmotor. De motor van Johannes Wardenier uit Steenwijkerwold zou daarbij een van de inspiratiebronnen zijn geweest.

Dezelfde Meelen schreef in een tijdschrift die ik zelf las(1967) dat sinds 1935 er aan de Stirling type werd gewerkt door Philips. Wellicht was Johannes Wardenier zijn idee een mooie geschenk uit de "hemel"...

OP 07-11-1934 besloot onder druk van Hendrik Colijn en Detering(Shell) dat de klucht Wardenier in de kiem moest worden gesmoord. Wardenier werd "gek"verklaard en enige dagen in gijzeling gehouden onder rijks wachters in Groningen.

 

 

 

 

 

 

 

Schrijver Henk Ymker van Het Mysterie Wardenier

 

 

 

 

 

Het verhaal leeft enorm in de kop van Overijssel. Er wordt volop gewerkt aan een muziektheaterstuk Het Mysterie Wardenier in het Rabo Theater De Meenthe in Steenwijk, waar tientallen zangers en amateur-acteurs aan meewerken. De vier voorstellingen zijn sinds gisteren uitverkocht en theaterdirecteur Han Evers maakte bekend dat er in september twee extra voorstellingen gepland zijn, op 26 en 27 september 2019.

 

 

 

Tijd voor volledige eerherstel van Johannes Wardenier!

Zie ook mijn Facebook Pagina Johannes Wardenier

https://www.rtvoost.nl/nieuws/312192/Brandstofloze-motor-van-uitvinder-Wardenier-uit-Steenwijkerwold-bestaat

WA van der Weide, Friesland

Johannes Wardenier

Het Mysterie Johannes Wardenier. Nog steeds geen ere burger in Steenwijkerwold, Nederland.

Genie

Genie Johannes Wardenier