Opgenomen in een Gekkenhuis , 11-11-1934 te Groningen.

Johannes Wardenier

Opgenomen in een "gekkenhuis".

Geboren te Overijssel op 1912 en gestorven in 1960. Hij was van eenvoudig komaf en boerenzoon. In Wolvega (Friesland) waren er plannen om een ​​fabriek te bouwen voor zijn brandstof arme motor. Johannes Wardenier werd afgevoerd naar een "gekkenhuis" in Groningen en toen hij weer thuis kwam zijn ouders was zijn uitvinding meegenomen. Door wie? Hoge heren van het Philips en de Bataafse Petroleum Maatschappij betreft .....

In de oorlogsjaren was hij losgekocht bij Philips (Frits Philips)

Philips heeft het idee van de brandstofloze (brandstof arme) motor van Johannes Wardenier uit Steenwijkerwold in 1957 gekocht om het uit de markt te houden. Dat beweert een 88-jarige oud-werknemer van Philips, hoofd ingenieur George Neelen, tegen journalist en schrijver Henk Ymker uit Steenwijk. Ymker sprak de ernstig zieke oud-werknemer jongstleden (05-2019)

Persoonlijk als fan van Johannes geloof ik wil niet Johannes kon nooit een Octrooi / Patent bekostigen in 1934. Ook octrooi komen in 1934 of daarna. Die bijzonder uit .... rijks ingenieurs.

De voordelen voor het bestaan ​​van het genie Johannes Wardenier en de brandstofloze motor stapelen zich op, aldus Henk Ymker. Het bedrijf Philips blijft echter ontkennen. Johannes Wardenier leefde niet hij door Philips uit een kamp bevrijd was in goede welstand. Hij zou periodiek controleren.

De uitvinding was wereldnieuws in 1934 én een oplossing voor de hoge werkeloosheid in die tijd in de regio, maar eindigde in een drama en mysterie. De motor verdween ,igde de tekeningen en andere bewijzen. Uit de getuigenis nu dat de motor wel degelijk is een patent is van Philips aangekocht. 

 

 

 

 

 

Wardenier werd in een klap wereldberoemd (Foto: uit het boek Het Mysterie Wardenier)
Wardenier werd in een klap wereldberoemd (Foto: uit het boek Het Mysterie Wardenier)

Steenwijker Ymker bracht een ervaren geactualiseerde versie uit van zijn boek het Mysterie Wardenier, fantastisch genie of een geniaal fantast? Dat boek over de uitvinder uit Steenwijkerwold schreef hij in de jaren tachtig maar het 'drama van de motor' en de nieuwe verhalen die dat de de decennia deciding losmaakte, brachten Ymker tot de uitgave van een nieuw boek.

Bewijs? 

Bij toeval sprak Ymker vorige week donderdag de ernstig zieke oud-werknemer van Philips. Een man uit Norg kent de oud-medewerker van Philips goed en bracht hen met elkaar in contact. De oud-medewerker, ingenieur George Neelen, was projectleider bij Philips en werkte aan de ontwikkeling van de Stirlingmotor. De motor van Johannes Wardenier uit Steenwijkerwold zou een van de inspiratiebronnen zijn geweest.

Dezelfde Meelen schreef in een tijdschrift dat ik zelf las (1967) dat sinds 1935 er aan de Stirling type werd ingewikkeld door Philips. Wellicht was Johannes Wardenier zijn idee een mooie geschenk uit de "hemel" ...

OP 07-11-1934 Aangekomen onder druk van Hendrik Colijn en Detering (Shell) dat de klucht Wardenier in de kiem moest worden gesmoord. Wardenier werd "gek" verklaard en worden dagen in gijzeling gehouden onder rijks wachters in Groningen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Johannes Wardenier

Het Mysterie Johannes Wardenier. Nog steeds geen ere burger in Steenwijkerwold, Nederland.

Genie

Genie Johannes Wardenier